De Kempervennen

Indoor actie, avonturen op het water en rustieke heidevelden om volop te genieten op de Kempervennen

De Kempervennen

Het leven is goed in het Brabantse land vlakbij Eindhoven, met twee grote meren, talloze activteiten én een indoor sneeuwhal. Voor water- en wintersport, het hele jaar door!

centerparcs de kempervennen, montana snowcenter
Center Parcs De Kempervennen: Ideaal voor familie met tieners
Ideaal voorFamilies met tieners
Center Parcs De kempervennen: Extra lange Zip Wire, Het Klimparadijs, Indoor skipiste
Unieke activiteitenExtra lange Zip Wire, Het Klimparadijs, Indoor skipiste 
Center Parcs De kempervennen: 2 Glijbanen, wildwaterbaan, snorkelbad
Aqua Mundo4 glijbanen, waaronder de spannende Aqua Loop en Aqua Racer en een wildwaterbaan
Center Parcs De kempervennen: Eden cottages, Woonboten
Accomodatie tipAvontuur cottage, Wellness cottage, Eden cottages, Woonboten
Center Parcs De kempervennen Bosrijk en aan een meer
Natuur2 meren, bebost en in de buurt van heidegebied De Malpie

Snowcenter

Roetsj van de indoor skipiste

Belangrijke Telefoonnummers van de Kempervennen

Big Mama

Een uitstekende plek om meervallen te observeren is in de Kempervennen. De grootste meerval daar heet Big Mama, ze is wel meer dan twee meter lang. 

Meer over Big Mama

Waarom de Kempervennen

Volop in actie, zowel indoor als outdoor met de natuur als speeldomein

Feitjes van De Kempervennen

Opladen elektrische auto

Op het park zijn verschillende oplaad punten.

Met twee meren in het park is er een overvloed aan watersporten zoals wakeboarden, waterskiën en zelfs duiken, in open water! Klimmen tussen de boomtoppen kan op het touwbanenparcours High Adventure Experience. En u werkt zich in het zweet in de vele sport faciliteiten. Wie durft er daarna van de lange glijbaan in de tropische Aqua Mundo? En ook nog van de wildwaterbaan?

Sportscenter de Kempervennen

Het park beschikt over een Sportscenter; een overdekt speel- en doecomplex voor jong en oud met horecavoorzieningen. De aangeboden activiteiten zijn: een escaperoom, pooltafels, virtualreality room, klimactiviteiten.

Aqua Mundo kempervennen

Op de wildwaterbaan wacht de kolkende stroming op snelheidsliefhebbers. Zoek je liever de rust op? Snorkel dan tussen bontgekleurde exotische vissen in het leerrijke Leven in Zee-bad. Of maak kennis met de duiksport: Discover Scuba, inclusief een ritje op de onderwaterscooter.

Aktiviteiten (in de buurt) van de kempervennen

Safaripark Beekse Bergen - Center Parcs De Kempervennen

Safaripark Beekse Bergen.

Natuurgebied De Malpie. - Center Parcs de Kempervennen

Natuurgebied De Malpie.

Attractiepark Bobbejaanland Center parcs Kempervennen

Attractiepark Bobbejaanland

Lichtstad Eindhoven - Center Parcs De Kempervennen

Bezoek lichtstad Eindhoven

In 2000 beschikte de Kempervennen over de laatste generatie cottages, namelijk VIP, Style, De Luxe én Comfort. Daarnaast heeft de Aqua Mundo een complete facelift ondergaan. Vernieuwd is onder meer het Kinder-doe-bad dat zich vanaf toen bevindt in Egyptische stijl. Een andere nieuwigheid was het Foster’s Australian Restaurant.

Geschiedenis van de Kempervennen

Het bungalowpark is in 1983 geopend en is met 150 hectare het grootste park van Center Parcs in Nederland. Van deze oppervlakte is er 90 hectare bos. 

Geschiedenis De kempervennen voor 1983

In 1948 is er in Eindhoven behoefte aan een grote hoeveeheid (100.000m³) zand. Meint Eigenberg, eigenaar van een baggerbedrijf, gaat op zoek naar een geschikte locatie om deze hoeveelheid zand te winnen en komt hierbij uit op de Westerhovense Heide.

Door het afgraven ontstaat er een mooi meer met glashelder water en witte stranden. Het meer wordt al snel ontdekt door mensen uit omgeving en wordt in op Zondag gebruikt als recreatieplas. Het gebruik als recreatieplas is illegaal en gevaarlijk. De bodem van het meer is ongelijk wat zorgde voor temperatuurverschillen in het water. Diverse zwemmers, voornamelijk onervaren zwemmers, verdrinken in het meer.

Omdat de mensen het meer bleven bezoeken besloot Meint Eigenberg om het meer te laten exploiteren. Het zoeken naar een geschikte partij mislukt echter. Ook de zoektocht naar een lokale organisatie waaronder de fanfare mislukt. Uiteindelijk besluit Meint Eigenberg om het strand zelf te exploiteren.

ie aangekondigd. Deze zal plaatsvinden van 2020 tot 2023 en heeft vooral betrekking op de vernieuwing van de cottages.

Eurostrand - voorloper Kempervennen

De exploitatie van het meer, wat in de volksmond de naam Eurostrand had gekregen, was in het begin provisorisch. Bij de toegangsweg werden bezoekers tegengehouden en werd een toegangsprijs van 75 cent gevraagd, een hoge prijs voor die tijd, zeker omdat er totaal geen voorzieningen waren.

Op 4 juni 1960 richt Meint Eigenberg de firma Euro-recreatie-centrum op en wordt het allemaal professioneler aangepakt. Een grote opening en advertenties zorgen voor een explosie van het aantal bezoekers. Als er 3 weken later op 26 juni 1960 25.000 bezoekers op Eurostrand afkomen loopt het verkeer compleet vast.

Door de invoering van de vijfdaagse werkweek in 1960 nemen de bezoekersaantallen fors toe en wordt besloten om het park verder te ontwikkelen. Zo komen er kleedaccommodaties en een camping met 350 plaatsen. Ook worden de eerste 4 hectare van het meer opgehoogd zodat er een maximale diepte van 1,5 onstaat. Ook wordt er een kinderbad gebouwd en komt er een eigen restaurant, het Euro-restaurant, met 1000 zitplaatsen. Daarnaast komt er een speeltuin met meer dan 70 speeltoestellen wat uiteindelijk de grootste speeltuin van Europa zal worden. Het vernieuwde Eurostrand opent officieel zijn deuren op 1 april 1961 waarbij het eigenlijk een combinatie van recreatiepark en pretpark is. Zo kunnen bezoekers zwemmen, waterskiën en varen op motorbootjes.

Center Parcs De kempervennen: 2 Glijbanen, wildwaterbaan, snorkelbad

Bijzonderheden Kempervennen

Uitbreiding Eurostrand

Als het park in 1962 meer dan 300.000 bezoekers ontvangt, wordt besloten om in 1963 het park verder uit te breiden. Het meer van 16 hectare wordt uitgebreid tot 100 hectare. Ook worden het kampeer terrein uitgebreid en worden volleybalvelden, midgetgolfbanen en een trampoline springpark aangelegd.

In maart 1972 koopt de eigenaar van het Eurostrand een 6000 m² grote maquette van het Rotterdamse havengebied Havodam. De maquette was oorspronkelijk een van de attracties van de Rotterdamse manifestatie C'70. Hoewel de bouw van de maquette ruim 1,5 miljoen gulden gekost heeft, weet Europastrand de maquette voor slechts 30.000 gulden te bemachtigen. De herbouw en restauratie van de attractie, welke na de opening niet meer Havodam maar Eurodam komt te heten, kost uiteindelijk 250.000 gulden. Speciaal voor deze attractie wordt door de gemeente 10 hectare bos- en heideveld beschikbaar gesteld om de attractie te installeren. Eurostrand omvat na deze uitbreiding meer dan 600.000 m². Naast de maquette wordt ook de stoeltjeslift overgenomen. Deze stoeltjeslift liep tijdens de C'70 manifestatie dwars door het centrum van Rotterdam. De stoeltjeslift wordt als attractie in het park geïnstalleerd.

In 1972 verkoopt Meint Eigenberg het park voor een onbekend geldbedrag aan de zakenman Ter Huurne uit Haaksbergen. De nieuwe eigenaar kondigde aan dat hij grote plannen had met het park, maar in het begin veranderd er niets. Ter Huurne, eigenaar van de gelijknamige supermarkt, is van plan om op het park een supermarkt te openen zodat gasten na hun bezoek ook boodschappen kunnen doen op het park. Ook start hij de bouw van een 60 tal bungalows met de bedoeling om dit aantal in het jaar daar op uit te breiden met 100 extra bungalows. Nog geen jaar later verkoopt Ter Huurne in 1973 het park weer aan Burmah-Castrol voor een geschat bedrag van 8 miljoen gulden.

Burmah-Castrol heeft enkele jaren daarvoor de Duitse fabrikant van caravans, Tabbert,  opgekocht en is sindsdien bezig om een netwerk van campings in west-europa te realiseren waarop deze caravans een standplaats kunnen krijgen. Eurostrand is op dat moment een van de grootste pretparken in Nederland met jaarlijks meer dan een miljoen bezoekers.

Burmah-Castrol probeert via flinke investeringen en door de aanleg van extra Bungalows het park ook voor winter recreatie geschikt te maken. Om de bouw van de Bungalows te bekostigen werd Delta Lloyd aangetrokken als investeerder. Delta Lloyd betaalde de bungalows en Eurostrand verhuurde deze. Ondanks de inspanningen van het bedrijf blijven de bezoekersaantallen in de winter tegenvallen. Hierdoor bleef het park verliesgevend. Ook het plan van Burmah-Castrol om een netwerk van parken voor hun caravans aan te leggen was door de oliecrisis en recessie geheel tot stilstand gekomen.

Door de oliecrisis en recessie zat er voor de eigenaar niets anders op dan tot verkoop van het park over te gaan. In 1976 gaat Burmah-Castrol op zoek naar een nieuwe eigenaar voor Eurostrand. Deze vind het uiteindelijk in Sporthuis Centrum. Het park wordt uiteindelijk voor 6 miljoen gulden verkocht, 2 miljoen minder als waarvoor het bedrijf het park heeft gekocht, terwijl er in de voorgaande jaren vele miljoenen waren geïnvesteerd.

Sporthuis Centrum

Sporthuis Centrum ziet potentie in het park en stelt een vijfjarenplan op. Belangrijk onderdeel van dit plan is de aankleding van het park. Waar de vorige eigenaar een sterk ingreep in de natuur door veel bomen en struiken te verwijderen was het voor de nieuwe eigenaar belangrijk om veel groen te creëren. In de eerste vijf jaar worden er dan ook voornamelijk veel bomen geplant. In deze jaren gaat het park grotendeels onveranderd verder. Pas in 1982 volgt er een grootschalige verbouwing waarbij grote delen van het park verbouwd en gesloopt worden. Zo wordt er een parkplein gerealiseerd met een supermarkt en restaurant en wordt de bestaande supermarkt gesloopt. In het oude restaurant wordt een kinderkermis gehuisvest. Ook worden de bekende bungalows en het overdekte zwembad gebouwd.

Na de grote verbouwing gaat het park in 1983 verder onder de naam De Kempervennen.

Als het park in 1983 open gaat onder de naam De Kempervennen, is het met 165 hectare het grootste park van Nederland. Het park is het eerste park van Sporthuis Centrum met twee meren waarin bij de opening een aantal Meervallen zijn uitgezet. In het begin blijft het park een combinatie van een Bungalowpark met de bekende Center Parcs Bungalows en een klassieke camping allemaal gelegen rondom de twee meren.

Kempervennen 1987

In 1987 volgt een grote verbouwing waarbij het park weer verder uitgebreid wordt. Hierbij verdwijnt het laatste stukje camping door de bouw van wat nu Zone 1 is. Het zwembad wordt omgebouwd tot een Subtropisch Zwembad en het parkplein wordt met een overkapping omgebouwd tot Parc Plaza. Ook wordt gedurende deze verbouwing het kerkje gebouwd.

Kempervennen 1993

In 1993 wordt het park nog verder uitgebreid. Hierbij verdwijnt het oude zwembad en het restaurant door de uitbreiding van Zone 3. Bij de uitbreiding van Zone 3 is De Kempervennen het eerste park van Center Parcs waar 8 en 10 persoons bungalows hun intrede doen. Na de verbouwing heeft het park 762 bungalows.

Kempervennen 1996

Tussen 1996 en 1998 wordt de Parc Plaza en het zwembad weer opnieuw onder handen genomen. De Parc Plaza wordt omgebouwd tot het vernieuwde Market Dome concept, en het zwembad krijgt een grote opknapbeurt.

Kempervennen 2017

In 2017 werd de toen 34 jaar oude glazen koepel van de Aqua Mundo vervangen door een exemplaar van polycarbonaat. Ook werd er aan groenonderhoud gedaan, werden er cottages geschilderd en kreeg het zwembad nieuwe tegels.