Eemhof opnieuw tot leven

Februari 2002: Center Parcs De Eemhof komt opnieuw tot leven…

In de vlakke polder van Flevoland ligt Center Parcs De Eemhof, nabij Zeewolde. Dit park werd gedeeltelijk verwoest door een grote brand in 2000 die een groot deel van de centrale faciliteiten in de as legde, maar De Eemhof verrees uit haar as en werd heropend op 29 maart 2002. In het jaar voorafgaand aan de heropening was met man en macht gewerkt om het park te openen, maar door het vele werk werd de heropening uitgesteld naar 2002. Dat heeft zo zijn vruchten afgeworpen, want De Eemhof kreeg een complete gedaanteverwisseling. Het hart van het park, welke normaal bestaat uit de Market Dome, het overdekte centrum van Center Parcs, werd geheel vernieuwd met een voor Europa’s Center Parcsen revolutionair concept: de Market Square, een open centrumplein. Ook hier zijn de bekende Center Parcs-winkels en -restaurants te vinden, dit keer echter zónder overkapping. Hierdoor kreeg Center Parcs de mogelijkheid om het centrum een mediterrane sfeer uit te laten stralen. Tropische en mediterrane sferen werden doorgevoerd met behulp van authentieke materialen, flora en fauna. Om de heropbouw te realiseren werkten niet alleen Nederlandse bouwers mee aan De Eemhof. Integendeel! Zij werkten maandenlang samen met ambachtsmensen uit alle delen van de wereld: van Italiaanse dakdekkers en Portugese tegelzetters tot Balinese beeldhouwers. Volgens Center Parcs is De Eemhof een uniek park geworden, dat zich vooral van de andere parken in Nederland onderscheidt door het oog voor detail en de perfectie waarmee ‘het concept’ werd doorgevoerd.

Hoewel het centrum in dit park geen overkapping meer kreeg, werd er, naar verluidt, al wel een fundering geplaatst voor het geval Center Parcs ooit toch nog een Market Dome ervan wilt maken.

Drie elementen

De herbouw van het park omvatte 3 elementen:

  • Het hart van het park, namelijk de Market Square: een plein in origineel mediterrane sfeer met terrasjes, restaurants en winkeltjes.
  • Daarnaast ligt de overdekte Aqua Mundo: een zwembad waar een tropische sfeer heerst en waar het enorme golfslagbad is omgeven door authentieke Balinese beelden en tropische bomen. Naast de baden ligt één van de parkspecialiteiten van het park: de Flow Rider: een permanente golf van groot formaat.
  • Derde element is de Action Factory, welke geheel is gebouwd in Cubaanse sferen. In dit gebouw werden allerlei activiteiten ondergebracht, van klimwand en bioscoop tot een 9-holes pitch & put-golfbaan. Ten slotte vind je er het Grand Restaurant. (Welke op andere parken werd vervangen, maar juist op dit park niet. Dit is erg opmerkelijk, aangezien in dit type restaurant de brand van 2000 op dit park begonnen is.)

Een mediterrane sfeer

Het doel van de Market Square was om de gasten op het nieuwe Eemhof te laten vergeten dat ze zich in werkelijkheid in de Hollandse polder bevinden. Dat is op verschillende manieren in praktijk gebracht. Op de Market Square komen de kleuren en geuren van het Middellandse Zee-gebied op je af. Het plein is omgeven door speciale planten, zoals citrusbomen, olijfbomen, kurkeiken en zachtgeurende planten die karakteristiek zijn voor de mediterrane sfeer. De dakpannen, aardewerken tegels en het pleisterwerk zijn allen authentiek en rechtstreeks geïmporteerd uit landen als Italië, Portugal en Spanje. Om de Zuid-Europese bomen goed te laten leven in het Hollandse klimaat, werd de natuurlijke bodemgesteldheid helemaal nagebootst. Zo zorgt een ondergronds verwarmingssysteem voor de juiste temperatuur, waarin deze bomen en planten het goed doen.

De Balinese sfeer

Nog meer bijzonder is de Aqua Mundo, een waterwereld die ervoor zorgt dat de gast zich op een tropisch eiland waant. Natuurlijk zijn de avontuurlijke wildwaterbaan en een groot golfslagbad aanwezig, maar het zijn vooral de touwbrug, de watervallen, palmbomen, oerwoudplanten en woudreuzen die de Balinese sfeer scheppen. Op het zwembad staat een grote glazen koepel, welke echter aan het zicht onttrokken wordt door een enorm bladerdek. De meerderheid van de beplanting in de Aqua Mundo werd rechtstreeks geïmporteerd uit Azië. Ook hier wordt de beplanting voor de gek gehouden doordat Center Parcs opnieuw de natuurlijke omstandigheden in eigen hand heeft en deze nabootst om te zorgen voor de juiste omstandigheden. In het complex van het Subtropisch Zwembad staan honderden grote en kleine Balinese beelden verscholen. Op De Eemhof werden ter plekke nog enkele beelden afgemaakt door buitenlandse ambachtsmensen.

120.000 liter per minuut!

Vlakbij de gewone baden bevindt zich de Flow Rider, welke pas sinds de heropbouw zijn intrede heeft gedaan binnen Center Parcs. Een voortdurende golf waarop je kunt surfen en bodyboarden. En dat in een overdekt zwembad! Dit bad is zeer veilig, want ondanks de grote golf, is het bad met stil water slechts 5 centimeter diep!

Inspannen & ontspannen

In de Action Factory iets verderop kan de gast kiezen uit diverse activiteiten, om te ontspannen of juist om in te spannen. Naast gewone sporten als bowlen, darten en biljarten, vind je in de Action Factory een klimwand en een 9-holes golfbaan. Verder is er de mogelijkheid om te volleyballen. Om te ontspannen werden een bioscoop, internetmogelijkheden, een buitenterras en verschillende vormen van entertainment gerealiseerd.

Natuur & Milieu

Een deel van de aandacht ging ook uit naar de natuur, het milieu en het energieverbruik. Zo werd besloten voor de zuivering van het zwembadwater voortaan een minimale hoeveelheid chloor te gebruiken. Ook werd er een speciale installatie geplaatst, zelfs speciaal voor het park ontworpen en gebouwd! Deze bevat onder andere een hoge rendement-installatie, een warmtekrachtkoppeling en biofilters om het water te reinigen. Ieder kwartier wordt al het water van de wildwaterbaan en het golfslagbad ververst. Dit is bij elkaar zo’n 2.000.000 liter water. Insecten die als gevaar gezien worden voor de bomen en planten worden niet bestreden met chemische bestrijdingsmiddelen, maar met speciaal voor Center Parcs gekweekte lieveheersbeestjes. Lampen en spotjes op de Market Square dienen niet alleen voor gezellige en sfeervolle verlichting, maar deze zorgen ook voor extra warmte voor de aanwezige bomen en planten. Buitenlandse vogels die op de Market Square voorkomen, werden in samenwerking met Ministerie van Landbouw, Natuurbehoud en Visserij uitgezet. Zo blijkt dus maar weer dat Center Parcs enorm goed op alles heeft gelet tijdens het ontwerpen van de Market Square en dat voor ieder aspect een oplossing werd verzonnen.

Exotische bomen en planten op De Eemhof

Alle tropische bomen en planten op De Eemhof, van de orchideeën tot de grote palmen, zijn stuk voor stuk authentiek en komen rechtstreeks uit het land van herkomst. Tijdens het transport over zee werd deze bijzondere flora met speciale technieken beschermd tegen schade. Eenmaal hier geplant kregen de bomen en planten speciale zorg om te zorgen dat ze zo natuurlijk mogelijk verder zouden groeien. Voor de flora werden de meest speciale kwekerijen ingeschakeld, maar zelfs zij, de grootste en meest gespecialiseerde kwekerijen ter wereld, hadden niet de meest bijzondere en speciale bomen en planten die Center Parcs zocht. Een fles- of waaiervormige palm bijvoorbeeld, bleek enkel in de natuur voor te komen.

Voor die bomen en planten ging Center Parcs op zoek naar stadsontwikkelingsgebieden in de tropen, met de gedachte dat deze planten toch moesten wijken en geen bestaan meer zouden hebben. Dankzij Center Parcs echter ging hun bestaan verder. Indien de planten daar niet te vinden waren, gingen de groenspecialisten van Center Parcs de jungle in, op zoek naar nieuwe soorten. Geen van de bezochte gebieden waren reservaten of beschermde gebieden, Center Parcs zou daarin nooit gaan zoeken. Van de gevonden soorten werd eerst gekeken of er minimaal enkele tientallen exemplaren aanwezig waren, zodat het voortbestaan van die palmsoort verzekerd was.

Vóór het transport moesten de nodige zaken uitgevoerd worden. Zo kregen de bomen en planten bepaalde stoffen geïnjecteerd die de bomen als het ware in een coma brachten. Zo werden het groeiproces en andere functies van de boom voor 3 à 4 weken stilgelegd en zou deze de reis overleven. Vervolgens werden de bomen helemaal als een mummie bedekt met een gipslaag om eventuele schade te voorkomen.

De heropbouw van De Eemhof in feiten en cijfers

De heropbouw van De Eemhof was een reusachtig project in organisatie, uitgaven, materialen, mankracht en oppervlakte, dat zelfs met een jaar werd verlengd om het tot in de puntjes af te maken. Een opsomming van dit alles geeft slechts een beperkte indruk van de werkelijke omvang. Daarom volgen nu alle feiten en cijfers van de wederopbouw op een rij, aangevuld met vergelijkingen.

Kosten:

De herbouw van De Eemhof kostte 75 miljoen euro. Dat komt neer op een kostenpost van maar liefst 0,5 miljoen euro per dag!

Materialen:

  • De verwerkte lengte aan betonstaaldraad, gebruikt voor de gebouwen en constructies, is groot genoeg om heel Europa mee te omspannen.
  • Het aantal meters verwarmingsbuis is lang genoeg om in Nederland het noorden met het zuiden te verbinden.
  • Met de totale lengte van de elektriciteitskabels kun je de Noordpool en Zuidpool met elkaar verbinden.
  • Voor de aanleg van de centrale faciliteiten is maar liefst 16.000 m3 aarde weggegraven tot een diepte van 5 meter. Hiervoor is zandgrond in de plaats gekomen, om te zorgen voor een goede grond voor de funderingen.

Oppervlakte en afmetingen:

  • De vloer van de Aqua Mundo is 1 hectare (10.000 m2) groot.
  • Het hoogste punt van de centrale faciliteiten is 20 meter boven NAP. Het waterpeil ligt 2,5 meter onder NAP.

Beelden en ornamenten:

De Aqua Mundo van De Eemhof bevat 450 beelden, sculpturen en tempelingangen uit Oost-Java en Bali.

Beplanting:

  • In de Aqua Mundo zijn 1800 bomen en planten te vinden, welke afkomstig zijn uit Azië. Hiervan zijn er 75 groter dan 6 meter. De grootste boom is 13,5 meter.
  • Voor het vullen van de plantenbakken in de Aqua Mundo waren 12.000 zakken potgrond nodig.

Mankracht:

  • Het werk dat nodig was voor de herbouw is gelijk aan 700 manjaren.
  • Voor de beelden, tempelingangen en sculpturen zijn buitenlandse kunstenaars en ambachtslieden een jaar op De Eemhof aan het werk geweest.

Fauna:

Tientallen door de douane en overheid in beslag genomen uitheemse vogels en honderden schelpen werden door de Nederlandse Opvang van Papegaaien en het Ministerie van Landbouw, Natuurbehoud en Visserij aan Center Parcs in bruikleen gegeven.

Water:

De Flow Rider (zoals u eerder al kon lezen, de permanente golf in de Aqua Mundo) pompt per minuut 120.000 liter water rond. De baden van de Aqua Mundo, m.u.v. de wildwaterbaan, bevatten een hoeveelheid water van 1.500.000 liter water. Al dit water wordt ieder kwartier ververst.

Capaciteit:

De Eemhof verwachtte bij de heropening jaarlijks zo’n 325.000 gasten te gaan mogen verwelkomen.

“We hebben na de brand inspiratie opgedaan in Portofino, een vissersdorp in Italië. Wat je hier ziet is geen exacte kopie, maar we vonden dat de gebouwen er toch oud uit moesten zien.” Hetzelfde principe lijkt te zijn toegepast in het overdekte subtropisch zwemparadijs. Tropische beplanting, touwbruggen en Balinese beelden moeten de sfeer opwekken van een Indonesisch eiland. Hoog boven het golfslagbad torent een houten boeddhistische tempel. Die is origineel, vertelt Etman, de beelden niet. “Maar die zijn op bestelling uitgehouwen op Java en hierheen verscheept. In die zin zijn ze wel authentiek” Terug buiten in de vrieskou vat Etman de metamorfose van De Eemhof samen als het toonbeeld van een geslaagde upgrading.