1) Biodiversiteit stimuleren

Doelstelling 1: Stimuleren van biodiversiteit in onze parken en daarbuiten

Doelstelling 1: Stimuleren van biodiversiteit in onze parken en daarbuiten

Behoud van de natuur is één ding. Center Parcs gaat verder en zorgt ervoor dat de natuur haar gang kan gaan. Vandaar de grote diversiteit aan flora en fauna in al onze parken. Uiteindelijk komt dat de mens in het algemeen en onze gasten in het bijzonder ten goede.

Vis op het menu

We hebben geen bedreigde vissoorten op het menu.

Groene daden:

  • Vis is gezond. Maar veel vissoorten worden in hun voortbestaan bedreigd door overbevissing en bijvangst, zoals tonijn. Center Parcs wil een voortrekkersrol vervullen door concreet bij te dragen aan de bescherming van de bijzondere wereld onder water. Daarom zijn vanaf 1 februari 2008 geen vissoorten meer uit de rode kolom van de WNF VISwijzer op het menu te vinden. Maar er blijft genoeg lekkers over!

Adoptiedieren

We adopteren dakloze dieren.

Groene daden:

  • In de Market Dome waan je je in de tropen, met alle exotische planten en dieren. Maar er zit een verhaal achter. Zo zijn alle vogels, zoals de flamingo's, papegaaien en kraanvogels, geadopteerd via het Nederlands Opvangcentrum voor Papegaaien (NOP). Ze zijn na illegale import in het opvangcentrum terechtgekomen en kunnen niet meer terug naar het land van herkomst. Ook heeft een groep van 16 wasberen via de stichting AAP een nieuw onderkomen gekregen in De Huttenheugte.

Planten

We selecteren onze tropische flora met de grootste zorg.

Groene daden:

  • Center Parcs importeert zelf tropische bomen en planten, van orchideeën en palmen tot citrus- en bananenbomen. De bijzondere exemplaren, die niet bij kwekerijen te koop zijn, worden gezocht in stadsontwikkelingsgebieden in de tropen, die door de lokale overheid bestemd zijn voor bebouwing.
  • De groenspecialisten van Center Parcs gaan zelf de jungle in om de bomen voorzichtig uit te graven. Ze selecteren alleen die exemplaren waarvan er minimaal enkele tientallen in een gebied voorkomen, zodat het voorbestaan van de soort is gegarandeerd. Center Parcs zoekt nooit in reservaten of beschermde gebieden.
  • Het transport vanuit de tropen vindt met de grootste zorgvuldigheid plaats. Tijdens de zeereis worden de bomen in een rusttoestand gebracht met een zelf ontwikkelde techniek. Zo wordt de voedselstroom van de wortels naar de bladeren gedurende de reistijd van ongeveer 4 weken stilgelegd.

Ongedierte

We bestrijden ongedierte op natuurlijke wijze.

Groene daden:

  • Center Parcs gebruikt geen chemicaliën voor ongediertebestrijding. Bladluis en spint worden bijvoorbeeld bestreden met behulp van hun natuurlijke vijanden, de lieveheersbeestjes en sluipwespen. En dankzij de vleermuizen hebben onze gasten minder last van hinderlijk muggengezoem.

Onder water

We blijven de best mogelijke waterkwaliteit houden.

Groene daden:

  • In bijna alle parken is er ongeveer 30 hectare aan meren, beken en sloten. Vaak zijn ze ontstaan door afgravingen voor de bouw van de parken. Er zijn bio-organismen zoals wieren en algen aan het water toegevoegd en er zijn water- en moerasplanten ingezaaid op de oevers. De buitenwateren vormen nu zeer hoogwaardige biotopen waarvoor Center Parcs een duurzaam beleid heeft ontwikkeld.
  • In het park De Vossemeren is ongeveer 80.000 kilo fossiele zeeresten (krijt) toegevoegd om het steriele water om te vormen tot een zichzelf regulerend natuurlijk systeem.
  • Water met de hoogste kwaliteit wordt regelmatig verplaatst naar andere parken om overal hetzelfde niveau te behouden. De oorspronkelijk kunstmatige vennen zijn zelfs een pleisterplaats geworden voor vele duizenden trekvogels.
  • De Kempervennen biedt een onderkomen aan de otter, een zoetwaterdier dat zeer gevoelig is voor de waterkwaliteit. In 3 jaar is er een tiental jonge otters geboren.
  • Op een aantal parken wordt afvalwater gezuiverd in zogenaamde rietvelden.
  • Er is een gescheiden stelsel voor riool- en regenwater.
  • In 1984 heeft de bioloog van Center Parcs in het meer op De Kempervennen een meerval van 20 centimeter uitgezet. Big Mama is inmiddels uitgegroeid tot een reuzenvis van 2 meter en ruim 190 kilo.