Park Bostalsee achter de schermen

Het verhaal van de Aqua Mundo en de Market Dome in Park Bostalsee.

Op 1 juli 2013 ging Center Parcs

Park Bostalsee plechtig open met toespraken, feest en een groot vuurwerk. Maar hoe komt zo’n nieuw park eigenlijk tot stand? Deel 2 van Park Bostalsee achter de schermen: een nieuw concept voor de Aqua Mundo en de

Market Dome.

De Market Dome en de Aqua Mundo vertellen een verhaal

Jean Henkens, de huisbioloog van Center Parcs, bekommert zich niet alleen om de natuur rond de cottages. Ook al het exotische groen in de Market Dome en Aqua Mundo is van zijn hand. We introduceerden hier een nieuw concept, legt Jean uit. Tot nu toe kozen we voor elk park planten uit één bepaalde streek. Voor Park Bostalsee hebben we een nieuw en ander concept bedacht. De planten en de decoratie in het gebouw vertellen een verhaal rond het thema geluk. Zo’n kapstok gaan we in de toekomst voor elk nieuw park ontwikkelen, zegt Jean.

De legende van Hans

Hans bracht het geluk naar Bostalsee, vertelt zijn geestelijke vader. Het leven was hier vroeger hard. De heuvels waren dor, de bodem vol stenen. Op een dag rolde Hans, een jongen uit het dorp, al spelend een paar keien opzij. Plots borrelde er kristalhelder water op en zo ontstond het meer. Het land brengt nu genoeg op voor iedereen om royaal te leven. Hans wou meer zien van de wereld en mocht vertrekken. Van overal op zijn reizen stuurt hij zijn “geluksbrengers” naar het dorp. Leeft Hans nog? Of zijn het zijn nakomelingen die kisten met planten, beelden en dieren zenden? Niemand weet het, maar tot op vandaag komen geregeld geluksbrengers toe. We geven ze een plaatsje in de Market Dome en Aqua Mundo. Zo zitten er aan de Birdie minigolf witte geluksvogels uit Borneo. In het restaurant zie je opmerkelijke apensculpturen, geluksbrengers volgens de hindoes. En de Aqua Mundo is opgebouwd rond planten die geluk brengen. De kisten van Hans worden gerecycleerd en gebruikt om de

Kids Corner te bouwen in de Market Dome.

Op zoek naar geluksplanten

Dit verhaal van Hans vormt de basis van de inrichting, gaat Jean verder. In 2009, het prilste begin van Park Bostalsee, hebben we de legende gecreëerd. Daarna begon de zoektocht naar unieke planten en voorwerpen die in dit verhaal passen. Anderhalf jaar voor de opening van Park Bostalsee vertrok Jean op expeditie. Om stekken en zaden voor Park Bostalsee te zoeken trok de huisbioloog een kleine 3 weken naar de jungle. We gaan nooit op expeditie in beschermde gebieden, onderstreept hij. In overleg met de overheden zoeken we met lokale gidsen enkel op plekken die al beschadigd zijn door houtkap of de aanleg van wegen. Het moeilijkste is het transport van bomen naar de eerste berijdbare weg. De grootste boom die we ooit vervoerd hebben woog 30 ton. Gelukkig waren de struiken en bomen voor Park Bostalsee iets kleiner. Alvorens de planten naar de dichtstbijzijnde haven gaan, moeten we eerst puzzelen in een kwekerij, legt Jean uit. De planten verschepen we in zeecontainers. Dus moeten de bomen en de wortels zo gesnoeid worden dat ze erin passen en toch hun typische vorm behouden. Hiervoor delen we graag onze kennis over tropische planten met de lokale kwekerijen. Dit proces duurt 6 maanden tot 2 jaar. Pas daarna vertrekken de bomen en struiken naar Europa. Onder 15 graden sterven deze tropische planten, dus reizen ze in een verwarmde container. Dit is het duurste van de klus. De tocht duurt 6 tot 8 weken, zonder water of licht. Daarom krijgen de wortels een injectie van een zelfbedacht latexmengsel om ze te beschermen.

Quarantaine in het Westland

De zeecontainers komen aan in de haven van Rotterdam. De reden is simpel. Hier staan serres die hoog genoeg zijn om onze bomen in quarantaine te houden. Tijgers of papegaaien zitten niet als verstekeling in onze container, zegt Jean. Maar spinnen, schorpioenen of slangen die onderweg uit hun ei kruipen wel. Daarom rusten de planten eerst in quarantaine uit in de serres met onderdruk. Zo kan niets of niemand aan de strikte controles ontsnappen.

Unieke geluksplanten in Bostalsee

De bomen, bloemen en struiken die geluk brengen, kregen in Park Bostalsee een ander plantpatroon. Overal kan je in de Aqua Mundo tussen onze exotische planten wandelen. We hebben ze zo geplaatst dat de bezoeker echt midden in het tropische groen zit. Welke tropische parels moet je zeker gezien hebben? De lipstickpalm, antwoordt Jean resoluut. Als je binnen komt in de Aqua Mundo zie je een grote poort in steen. Links daarvan staat de lipstickpalm. De unieke boom kan tot 6 m hoog worden en heeft een knalrode stam. Volgens de Indonesische legende moet je je geliefde kussen onder deze boom voor geluk. Verder in de Aqua Mundo vind je de bottle palm. Door de dikke stam lijkt het wel alsof hij een bierbuik heeft. Maar als je goed luistert hoor je misschien de geesten van de voorouders die in de stam wonen. Ze beschermen je geluk. En ook de grootste bromelia, de Vriesea Gigantea, is een bron van happiness. Door de plaatsing van de bladeren blijft er in het hart van de plant altijd water staan. Zo heeft elke plant in Park Bostalsee zijn geluksverhaal om te komen ontdekken.