De geboorte van het nieuwe landschap in Park Bostalsee

Op 1 juli 2013 ging Center Parcs Park Bostalsee plechtig open met toespraken, een feest en een groot vuurwerk. Maar hoe komt zo’n nieuw park eigenlijk tot stand? Het verhaal van Park Bostalsee achter de schermen lees je hier. Deel 1 gaat over de keuze van het domein en de natuurontwikkeling.

De groene plannen starten 6 jaar voor de opening

Het nieuwste vakantiepark van Center Parcs ligt verscholen in het glooiende landschap van het Duitse Saarland, naast een stuwmeer van 120 hectare. Jean Henkens, de landschapsarchitect en bioloog van Center Parcs, was vanaf het eerste moment actief betrokken bij het ontwerp van het nieuwe park. Zes jaar voor de opening ging hij als één van de eersten bij Center Parcs aan de slag om van Park Bostalsee een oase van groen, rust en ontspanning te maken.

Hoe kiest Center Parcs een nieuw domein?

Park Bostalsee is op veel punten een uitzondering, vertelt Jean. Meestal zoeken we zelf een plek die commercieel interessant is. Vaak jonge productiebossen, in een streek die vlot bereikbaar is, niet ver van een grote weg. Hier zocht de deelstaat Saarland een partner om een vakantiepark te ontwikkelen en uit te baten. Als marktleider had Center Parcs hun voorkeur. 70% van het terrein was grasland. Veel natuur hoefde er dus niet te sneuvelen. Ik was bij het eerste bezoek vooral gecharmeerd door de rust van de omgeving en het meer, zegt Jean. Anders dan in andere parken zit er behoorlijk wat niveauverschil op het terrein. Tot helemaal boven moet je 70 meter klimmen. Met deze elementen ga je dan aan de slag.

De bioloog is baas

Groen en natuur zit in het DNA van Center Parcs. Daarom zorgt huisbioloog Jean, en niet een architect, voor de eerste plannen van het park. Park Bostalsee is het 18de vakantiepark van zijn hand. De inplanting van de 500 cottages, de Market Dome, de kinderboerderij, de speeltuinen, de avonturenbaan, … van bij de start trekken we de groene kaart en hebben we een uitgesproken visie op de natuurlijke inrichting van ons park. Het bouwen moet zich hieraan aanpassen. Voor externe partners, zoals aannemers, is het soms schrikken hoe fanatiek we daarmee bezig zijn, getuigt Jean. Respect voor de natuur en een unieke groenbeleving creëren staan echt centraal. Ook in Bostalsee.

Planten uit 1750

Onze natuuraanleg begint met research, stelt Jean. Hier en daar stonden bomen en plukjes groen op het terrein. Daar zijn we afgebleven. We wilden de oorspronkelijke begroeiing van rond 1750 terugbrengen, de periode vóór de mens hier ingreep op het landschap. Veel foto’s of geschreven bronnen over de planten van toen zijn er niet, dus zoek je in bodemstalen naar stuifmeelkorrels. Zo ontdekten we welke wilde rozen, wilde appelen en peren hier groeiden. Die “uitgestorven” planten hebben we opnieuw geïntroduceerd.

In het streekeigen gaan we zeer ver. We hebben bijvoorbeeld veel wintereiken aangeplant. Die komen allemaal uit het Saarland, gekweekt van eikels uit de buurt. Deze eiken zijn immers het best aangepast aan het klimaat en de bodem van hier. En streekeigen grassen en kruiden vind je niet bij een doe-het-zelfzaak om de hoek. We betalen boeren in de omgeving om hun maaisel voor ons te bewaren. Daaruit halen we zaden van planten die hier van nature voorkomen en kweken ze op. In Park Bostalsee zijn we daar 5 jaar voor de opening mee begonnen. Het zaad van die plantjes gebruiken we in het park. Fanatiek, wij? Een beetje veel, zegt Jean.

Een Groenboek van 160 pagina’s

Al onze bevindingen bundelden we in een Groenboek met het beplantingsconcept en de keuze van de grassen, struiken, bomen, ... We kozen veel permanent groene planten, die in elk seizoen bloeien. Ze passen bij een intensieve continue bewoning van zo’n 2500 gasten en zorgen voor privacy tussen de cottages. De planten en bomen zijn hier trouwens kleiner dan normaal. 15 cm onder het maaiveld zitten rotsen, legt Jean uit, en daar hebben we rekening mee gehouden.

We willen de natuur hier rijker maken. We zetten nooit dieren uit. De begroeiing moet reeën, egels, vogels en insecten aantrekken. De meeste bossen in de buurt zijn monotoon, met veel dennen. Door hier een gemengd bos te realiseren, verhogen we de kans dat roofvogels zich nestelen. Park Bostalsee werd bedacht om tegelijk een broedkamer te zijn en een voorraadschuur, die het hele jaar door voedsel biedt. Vandaar de fruitweides met appelen, peren en noten. Het groenplan van Park Bostalsee creëert een functioneel landschap, zowel voor de gasten als voor de planten en de dieren.

Schmetterling Allee of de Vlinderboulevard

Vogels brengen leven in het park. Daarom planten we bomen en struiken waarin ze kunnen nestelen. Voor hun voedsel zaaien we bloemen en kruiden waarin insecten, vlinders en rupsen thuis zijn. Als je goed kijkt zie je langs alle wegen en trappen een Schmetterling Allee. Een boulevard van kruiden en grassen die de insecten en vlinders gebruiken om te migreren doorheen het park in de verschillende stadia van hun leven. Kleine plantjes en grote bomen krijgen bij ons evenveel aandacht.

Zit er toekomst in het meer?

Het Bostalmeer is niet van Center Parcs, maar van de deelstaat Saarland. Jammer, zegt Jean. Daar had ik ook graag meer leven in gebracht. De stroming en het voedsel gaan onze kant op. Dus ook de vissen. Aan onze kant van het meer hebben we voor natuurlijke oevers gezorgd. Misschien krijgen we later nog toestemming om in het meer natuurlijke paaiplaatsen aan te leggen en voor een nog groter visparadijs te zorgen, droomt Jean luidop. Maar wat we samen gerealiseerd hebben is al heel mooi. Kom dus zeker eens langs.