Geschiedenis‎ > ‎

Center Parcs

1987 Opening Sherwood Forest, het eerste Engelse park en
        Opening De Vossemeren, het eerste park met een overdekte Parc Plaza

Center Parcs de nieuwe naam voor Sporthuis CentrumIn 1987 worden Sherwood Forest, het eerste park in Engeland (naar het model van Het Heijderbos) geopend. In Belgie wordt het tweede park geopend: De Vossemeren. Met de opening van de Vossemeren wordt wederom een sterk vernieuwend element aan de Center Parcs-formule toegevoegd: 
de Parc Plaza, een volledig overdekt subtropisch parkcentrum: een enorme koepel die alle centrale faciliteiten overdekt. 
Voortaan maken het Subtropische Zwemparadijs en het overkoepelde centrum standaard deel uit van een park. Zowel de winkeltjes, de restaurants, de terrasjes als het zwemparadijs bevinden zich onder één dak. 

Hiermee wordt Center Parcs ook bij slecht weer een aantrekkelijke vakantiebestemming.

1988 Subtropische uitstapje in Rotterdam: Tropicana

Tropicana Subtropisch zwembad - logo
Om mensen ook buiten de vakantie de mogelijkheid van een subtropisch zwemparadijs te bieden, opent Derksen in 1988 aan de Rotterdamse Maasboulevard het zwemparadijs Tropicana
Uw subtropisch vakantieparadijs: Center ParcsNaast een zeer groot zwemgedeelte waarbij de modernste attracties uit de andere parken bij elkaar werden gebracht, omvat dit complex ook sauna's, restaurants en zalen. A

ls enige zwemparadijs van Center Parcs heeft dit bad een volledig overdekte wildwaterbaan en straalt het complex eenzelfde sfeer uit als de voorzieningen op De Vossemeren.

Center Parcs veranderde dit  jaar ook hun positionering: Uw Subtropisch Vakantieparadijs

1988 Opening Les Bois Francs, het eerste Franse park

Met Les Bois-Francs in Normandië wordt een geheel nieuw vakantieconcept in Frankrijk geïntroduceerd. Ook dit park, net als het volgende Park Elveden Forest zijn gemodelleerd naar De Vossemeren.

1989 Opening Elveden Forest.
        Scottish & Newcastle nieuwe eigenaar

        Brand Vennenbos

Dit tweede park in Engeland ligt bij Thetford in East Anglia.
Vervolgens trekt Piet Derksen zich terug uit Center Parcs en verkoopt al zijn aandelen aan de Britse bierbrouwer Scottish & Newcastle waarmee het tijdperk Piet Derksen wordt afgesloten.

Al na enkele jaren besluit de nieuwe eigenaar drie kleinere parken in Nederland en Tropicana te verkopen. Onder de nieuwe eigenaar wordt in hoog tempo in het buitenland uitgebreid. Een derde park in België bij Lanklaar bevindt zich in 1992 al in de eerste bouwfase. Vanwege verzadiging van de markt wordt de bouw afgeblazen, maar elders wordt wel verder gebouwd.

1990 Verkoop De Berkenhorst en Tropicana

Door de beperkte uitbreidingsmogelijkheden wordt het park (slechts 100 bungalows) verkocht aan Creatief Vakantieparken, dat later tevens Het Vennenbos (1994) en De Lommerbergen (1996) om dezelfde redenen overneemt. Tropicana wordt in 1990 in de verkoop gedaan, omdat de nieuwe eigenaar dit complex niet bij de bedrijfsfilosofie vindt passen.

1993 Opening Les Hauts de Bruyères

Na Engeland is ook Frankrijk enthousiast over het Center Parcs concept. In de Sologne (Loire-streek) wordt het tweede park geopend.

1994 Opening Longleat Forest
        Verkoop Het Vennenbos

Longleat Forest, het derde Engelse park ligt op het adellijke Longleat Estate, bij Bath. Uniek aan Les Hauts de Bruyeres en Longleat Forest is het samenbrengen van de Park Plaza en het Subtropisch Zwemparadijs onder één grote koepel. Door de beperkte uitbreidingsmogelijkheden wordt Het Vennenbos verkocht aan Creatief Vakantieparken.

1995 Opening Bispinger Heide, het eerste Duitse park

Als gevolg van de populariteit van de Nederlandse en Belgische parken onder de Duitse bevolking, richt Center Parcs de expansie nu in oostelijke richting. Het eind jaren tachtig aangekondigde eerste park in Duitsland, Bispinger Heide, wordt na vele jaren vertraging geopend in 1995. Bispinger Heide ligt 80 kilometer ten zuiden van Hamburg en maakt deel uit van de Lünenburger Heide, een natuurgebied met Europese waarde. De centrumvoorzieningen van dit park zijn daarom vergelijkbaar met die van de jaren eerder geopende De Vossemeren, Elveden Forest en Les Bois-Francs.

1996 Verkoop Lommerbergen

Door de beperkte uitbreidingsmogelijkheden wordt Lommerbergen verkocht aan Creatief Vakantieparken.

1996-1998 Omvangrijk innovatieprogramma

In de jaren negentig begint de formule van Center Parcs wat te verouderen. Veelgehoorde kritiek is dat alle parken en huisjes op elkaar lijken. In 1996 wordt daarom besloten voorlopig geen nieuwe parken te bouwen en eerst de bestaande parken in Nederland en Belgie te vernieuwen, waarbij enerzijds de inrichting van de bungalows gemoderniseerd en gedifferentieerd wordt en anderzijds de parken elk een eigen specialiteit en uitstraling krijgen.
Bungalows worden voortaan 'cottages' genoemd, het Parc Plaza ondergaat een metamorfose en heet voortaan Market Dome en de subtropische zwemparadijzen worden nog tropischer ingericht. De al zeer tropisch ingerichte baden heten voortaan Aqua Mundo en de nog te verbouwen baden Aqua Dome. Ook worden de huisstijl en de logo's van Center Parcs vernieuwd naar het huidige format.
Ook worden de Jungle Dome op Het Heijderbos en de Discovery Bay op De Vossemeren geïntroduceerd.

1998-2000 Center Parcs investeert in millenniumconcept

In aansluiting op het ambitieuze vernieuwingsprogramma, dat in de voorgaande drie jaar op de parken werd gerealiseerd, geeft Center Parcs haar nieuwe millenniumconcept gestalte door middel van belangrijke nieuwe investeringen en innovaties die betrekking hebben op alle aspecten van het Center Parcs product.

2000: Brand op de Eemhof

Brand Center Parcs Eemhof: bron ANP
Op 23 mei 2000 vindt een voor Nederlandse begrippen zeer grote brand plaats. Op De Eemhof branden de Market Dome en de Aqua Mundo volledig uit. Vooral voor De Eemhof een ramp, aangezien alles recentelijk nog was gerenoveerd en vernieuwd volgens de nieuwste formules en tropische aankleding.

Op 29 maart 2002 wordt het park heropend met twee nieuwe concepten: in de plaats van de Market Dome komt er een niet overdekte Market Square in mediterrane sfeer en in de Aqua Mundo wordt een 'Flow Rider' geplaatst.

Brand Eemhof
Het was, volgens Center Parcs, niet mogelijk om een nieuw overdekt centrum te bouwen. Dit zou niet meer te verzekeren zijn, terwijl tegensprekende geruchten de indruk wekken, dat er fundamenten geplaatst zijn voor het geval er toch ooit een overkapping aan te pas komt. Center Parcs heeft bij de heropbouw dan ook een opvallende beslissing gemaakt. Het van parkplein tot Market Dome getransformeerde centrum keerde niet meer terug en men ging weer terug naar het onoverdekte parkplein in de vorm van de Market Square.

Comments