5) Vermindering afvalproductie en waterverbruik

Doelstelling 5: Water besparen en minder afval produceren

Doelstelling 5: Water besparen en minder afval produceren

Wie Center Parcs zegt, zegt waterpret. De Aqua Mundo is immers het spetterende middelpunt van elk park. Juist omdat water een van onze grootste attracties is, realiseren we ons als geen ander dat het een kostbaar goed is, waar we heel bewust en zuinig mee om moeten gaan.

Aan de andere kant lijkt de afvalberg maar steeds te groeien. Ook daar is grote milieuwinst te boeken, door kritisch te kijken naar wat we weggooien én wat we aangeleverd krijgen.

Waterverbruik

We besparen tot 15% op het waterverbruik.

Groene daden:

 • Wie op vakantie is, wil genieten. Maar comfort kan heel goed samen gaan met besparen. Door waterbesparende douchekoppen, perlators en toiletten met een spaarknop te installeren, verbruiken we tot 15% minder water.

Zwembadwater

We gaan uitgekiend om met chloor.

Groene daden:

 • Door slim om te gaan met chloor hebben we er minder van nodig in de Aqua Mundo. Véél minder: nog maar 10% van wat het was in 1983, toen we al met deze aanpak begonnen. Het milieu heeft er dus minder last van, en onze gasten ook. De chloorlucht en de rode ogen na het zwemmen zijn verdwenen.

Verpakkingen

We vermijden zoveel mogelijk overbodige verpakkingen.

Groene daden:

 • Alle spullen voor onze parken (van meubels tot bestek, van fietsen tot glaswerk) worden afgeleverd zonder individuele verpakking óf in een verpakking die opnieuw gebruikt kan worden.
 • Bestellingen voor de keuken (zoals frituurvet, vlees of frites) worden bezorgd in grote verpakkingen. Net als schoonmaakproducten: de schoonmaakploeg vult zelf telkens zijn flessen bij uit grote vaten van 1000 liter, zodat individuele plastic verpakkingen overbodig zijn.
 • In de Market Dome zijn geen individuele verpakkingen meer te vinden voor melk, suiker, jam, hagelslag, boter en pindakaas.

Recycling

We geven gebruikte materialen een tweede leven.

Groene daden:

 • In Nederland, België en Duitsland zijn we overgeschakeld van 80 grams- naar 75 grams-papier, dat bovendien 100% chloorvrij is gebleekt. Onze Franse parken gebruiken alleen nog maar 100% gerecycled kopieerpapier.
 • De toners van al onze printers in al onze parken in alle landen worden opgehaald door Ecologik Buro. Zij vullen de cartridges opnieuw of, als dat niet mogelijk is, recyclen ze op een zo milieuvriendelijk mogelijke manier.
 • Als we cottages opnieuw inrichten, worden het oude meubilair en de gordijnen geschonken aan humanitaire organisaties (vooral aan kindertehuizen en ziekenhuizen in Roemenië en Moldavië). Wat weggegooid wordt, wordt zorgvuldig gescheiden. Zelfs het glas en de houten lijsten van schilderijen gaan in aparte bakken.

Frituurvet

Groene daden:

 • We laten gebruikt frituurvet omzetten in bio-diesel.
 • Ons frituurvet gaat kilometerslang mee. Wanneer het tijd is om het vet van onze restaurants en snackbars te verversen, gooien we het oude namelijk niet zomaar weg: het wordt opgehaald en verwerkt tot bio-diesel.

Afvalscheiding

We doen aan gescheiden afvalinzameling.

Groene daden:

 • In alle parken geldt een strikt gescheiden afvalsysteem voor papier, glas, GFT, metaal en vetten. In de hoofdgebouwen is er nog een extra afvalscheiding van blik, plasticfolie, frituurvet en batterijen.
 • Jean Henkens - onze huisbioloog en landschapsarchitect - werkt momenteel aan een systeem om zelfs per cottage het afval te scheiden. Zijn motto: 'Sorteren kan ook fun zijn'. Daar gaan we meer van horen!

Schoonmaken

We maken op een schone manier schoon.

Groene daden:

 • Schoon is bij ons écht schoon. We gebruiken uitsluitend biologisch afbreekbare schoonmaakproducten en microvezeldoeken die (milieuvriendelijk!) worden gewassen en opnieuw gebruikt.