Natuur - Groene Daden

De natuur speelt bij Center Parcs een grote rol - buiten in de vorm van inheemse flora en fauna, binnen in de Market Dome en Aqua Mundo in de vorm van een tropisch regenwoud. Ontdek nu op onze parkplattegrond alle details van de levendige natuur bij Center Parcs en wat wij doen, om deze te behouden.

Al 40 jaar, sinds de start in 1968, staan natuur en milieu hoog in het vaandel bij Center Parcs. En hoe kan het eigenlijk ook anders: het uitgangspunt van onze oprichter was immers om parken te ontwerpen waarin harmonie tussen mens en natuur voorop staat. Dankzij alle 'groene' inspanningen door de jaren heen, is aan center Parcs het ISO 14001 certificaat toegekend - als enige organisatie in de sector. Maar omdat we vinden dat het altijd beter kan, hebben wij onszelf een aantal concrete doelen gesteld die het milieu weer een stapje verder helpen. 'Nature deserves a break!'

Inheemse dieren- en plantenwereld

Wie al eens bij ons op bezoek is gekomen, weet dat slechts een fractie van onze parken bebouwd of geplaveid is ongeveer 90% van een parkoppervlakte bestaat uit pure natuur: bossen, weiden en water, waarvan zowel mens als dier kunnen genieten!

Naast talloze bloemen, kruiden en struiken, groeien er in de uitgestrekte natuurzones van onze parken ongeveer 700.000 bomen. De oudste boom bij Center Parcs is overigens meer dan 1.100 jaar oud een olijfboom uit Tripoli (Libië), die bijna heeft moeten wijken voor een bouwproject. Wij hebben de boom gered en bloeit nu rustig verder in de Market Square van Center Parcs De Eemhof.

Niet alleen onze gasten, maar ook talrijke dieren, van hagedissen tot wilde reeën, voelen zich thuis bij Center Parcs. Voor veeleisende dieren zoals otters bouwen onze parken zelfs toevluchtsoorden. Gemiddeld leven er in ieder park 38 verschillende vogelsoorten, 150 konijnen en 105 eekhoorntjes. De meeste parken beschikken over een kinderboerderij, waar de kippen, geiten, varkens of ezels altijd blij zijn met een bezoekje of enkele liefkozingen.

Adempauze voor de natuur

Bij Center Parcs zijn we er ons al vanaf het begin van bewust dat de schoonheid van de natuur en de diversiteit van onze planeet behouden moeten worden. Onze grondlegger, Piet Derksen, besloot om in overeenstemming met de natuur te handelen en gaf duurzaamheid zo reeds vroeg een centrale plek in de bedrijfscultuur. Center Parcs bereikte op die manier al in 1998 een belangrijke mijlpaal: als eerste onderneming in de toeristische sector behaalden wij de ISO 14001-certificering.

Om voortdurend onze nieuwe, ambitieuze plannen voor natuur- en milieubescherming waar te maken, investeren wij miljoenen euro s in meer dan 300 maatregelen met de volgende doelstellingen:

Enkele voorbeelden: ieder jaar worden bij Center Parcs duizenden nieuwe bomen en struiken geplant, sinds 2009 voorziet groene stroom in onze volledige energiebehoefte, in onze vakantiehuizen letten wij erop energie-efficiënte apparaten te installeren, en onze zwemparadijzen verbruiken vandaag al minder energie dan alle andere zwembaden ter wereld.

Tropische & subtropische wereld

Met de eerste stap in een Market Dome belandt u gelijk in Costa Rica, Afrika of in het verre Bali. En elke vierkante centimeter jungle is hier echt! Onze huisbioloog Jean Henkens maakt in de parken van Center Parcs immers waarheidsgetrouwe kopieën van bijzonder mooie plekken uit de hele wereld.

"Ik heb me toegelegd op de studie van atollenvorming, en mijn kennis stond aan de basis van Center Parcs' indoor-biotopen, die in ieder park een ander karakter hebben", zegt de bioloog. "Het exotische groen van de parken gedraagt zich als een atol en wordt telkens op de concrete omstandigheden afgestemd. Een Aqua Mundo met tropisch klimaat heeft bijvoorbeeld andere planten nodig dan een Market Dome met een eerder subtropisch weertype."

Zowel bomen, die in hun thuisland gerooid werden, als dieren van verscheidende herkomsten vinden bij Center Parcs een nieuwe thuis. Enkele van de exotische vogels die in de Market Dome rondfladderen werden illegaal door toeristen op hun terugreis meegenomen en Center Parcs ontfermde zich over hen.

Huisbioloog van Center Parcs

Bioloog en landschapsarchitect Jean Henkens werkt al bijna 30 jaar voor Center Parcs. Hij is verantwoordelijk voor de beplanting van alle parken in Duitsland, Nederland en België niet alleen voor de Market Dome en Aqua Mundo, maar ook voor de zones in de openlucht. Onder zijn beheer werd wel meer dan een half miljoen bomen en struiken geplant.

"Het is mijn taak en persoonlijke passie de bijzondere relatie tussen natuur en mens in onze parken in stand te houden , verklaart de huisbioloog. Mens en natuur moeten harmonieus kunnen samenleven, zonder verlies aan een van beide kanten."

In zijn werk houdt Jean Henkens bijvoorbeeld rekening met verscheidene mini-klimaatzones en factoren zoals bodemgesteldheid. Een nieuw stuk tropisch regenwoud in de Market Dome van een nieuw park vraagt bijzonder veel voorbereidingswerk. De tropische planten zullen immers jarenlang voorzichtig aan de condities van hun nieuwe thuisland moeten wennen.

Activiteiten in de natuur

De prachtige flora en fauna bij Center Parcs is er niet alleen om indruk te maken. De vele activiteiten die Center Parcs te bieden heeft, hebben een rechtstreekse link met de natuur: via het touwenparcours tussen de majestueuze bomen klauteren, met de kano een idyllische stroom verkennen terwijl prachtig bontgekleurde libellen voorbij zoemen, in Aqua Mundo snorkelen tussen de tropische vissen dit en nog veel meer is mogelijk bij Center Parcs. Natuurspeeltuin in het bos? Geen probleem! Watersport op het schilderachtige meer? Natuurlijk!

Ook in de omgeving kunt u fascinerende natuur vinden: rondom ieder park liggen wondermooie en unieke natuurlandschappen klaar om verkend te worden door middel van uitgebreide wandel- en fietsroutes. Wat een weldaad voor lichaam en geest!