Mentawai Jungle Experience by Night

Anai leu ita …. welkom in de Sumatraanse jungle. 

Siberut is een klein eiland net ten westen van Sumatra in de Indische Oceaan. 
Op dit schitterende eiland leeft een natuurvolk, de “Mentawai”. 
De  Mentawai  leven  in  de  dichte  jungle waar ze eenvoudige, maar kunstige huisjes - zeg maar hutten – bouwen. Ze geloven dat alle levende wezens – mensen, dieren en planten – een eigen geest hebben. De Kerei is de hoofdman in een Mentawai groep. Hij kan met de geesten en zielen van alles overleggen. Het gehele leven van de Mentawai draait om respect voor de leefomgeving en voor alle vormen van leven. 
Op het eiland Siberut is de jungle nog voor een groot deel ongerept. Er komen vreemde vliegende eekhoorntjes voor, verschillende soorten zeldzame apen, heel wat bijna uitgestorven vogelsoorten en natuurlijk ook de Sumatraanse tijger   
De begroeiing is een unieke en enorme verzameling van bomen, planten, lianen, varens en zo meer, die een bijna ondoordringbaar junglebos vormen. 
De Mentawai worden vanuit allerlei kanten bedreigd. Hun zachtaardige, primitieve cultuur en ongerepte natuur moet bewaard blijven. De hoofdman van de Mentawai, de Kerei, waakt als een soort medicijnman over hun cultuur. Ze worden bijna verplicht om hun eigenheid, hun religie en typische rituelen los te laten en de moderne levensstijl aan te nemen.  

De Kerei heeft ons gevraagd om de meest sacrale bomen en planten en de geheimen van hun authentieke cultuur mee te nemen naar een plek, waar ze veilig zijn voor de toekomst. De Mentawai cultuur staat voor menselijkheid en zuiverheid in de puurste vorm. Hier in de Jungle Dome worden hun rituelen en geheimen veilig bewaard. In deze jungle groeien bomen van  Siberut en vliegen vogels van dit schitterende exotische eiland. We vragen jullie als bezoekers om je hart en ziel open te stellen voor de warme en menslievende cultuur van de Mentawai.  Je wordt er rijker en wijzer van in je ziel. 

De Mentawai is een volk dat leeft van de jacht en de visvangst en van de dingen die ze vinden  in de jungle. Ze geloven er heilig in dat de natuur voor de mensen zorgt als de mensen ook voor de natuur zorgen. Vanavond nemen we jullie mee op een unieke expeditie, een ontdekkingstocht naar de meest primaire elementen van een natuurvolk. Je zal vreemde ervaringen opdoen en een beetje dichter bij je eigen binnenste komen te staan. De geheimen van de Mentawai en de rituelen van de Siberut jungle 
worden met jullie gedeeld. En als je deze geheimen kent, koester ze dan en stel ze veilig voor de toekomst. De Mentawai zullen je erkentelijk zijn. 

Het bamboe ritueel. 
De Mentawai geloven dat een bamboeplant de buigzaamheid van het leven symboliseert. Alles wat je met bamboe doet, zorgt ervoor dat je zelf buigzaam wordt en je voorbereidt op elke situatie van het leven. Bamboe  is  de  leidraad  van  deze  nachtelijke jungle expeditie naar Siberut. 
 
De Mentawai hebben 10 sacrale tekeningen, symbolen uit hun Iban verleden. Twee van deze symbolen versterken elkaar. Neem daarom 2 symbolen, waar je deze nacht extra “blessings” voor wenst en hang ze op bij je bed. 
  • Voorspoed / geluk 
  • Sluwheid / scherpe zintuigen 
  • Lang leven 
  • Evenwicht 
  • Rijkdom 
  • Bescherming
  • Wijsheid
  • Moed / durf
  • Gezondheid / genezing 
  • Evenwicht
Het grootste eiland is Siberut met een omvang gelijk aan Bali. Zuidelijk volgen Sipora, Noord Pagai en Zuid Pagai, de laatste twee vroeger de Nassau eilanden genoemd. 
Het hoofdeiland Siberut bestaat voor 65% uit primair oerwoud. Maar tegenwoordig wordt er  stevig aan houtkap gedaan. 
Op Siberut woont het grootste deel van de Mentawai-samenleving. Tot voor kort leefde de uit circa 7000 leden tellende Sakuddei-stam vrij geïsoleerd in het binnenland. Zij woonden in kleine groepen van 5-10 gezinnen in gemeenschapshuizen, Uma geheten (Uma staat voor zowel gemeenschapshuis als verwantengroep). 
Door het grote isolement waarin zij leefden zijn veel gebruiken en tradities goed bewaard gebleven. 

Sago vormt het hoofdvoedsel. Het planten, onderhouden en oogsten in de sagoplantages wordt door mannen gedaan, het bereiden, koken en drogen van pasgeklopte sago is een taak voor de vrouwen. Verder worden bananen, taro (knolgewas) en kokos verbouwd. Men vist in de riviertjes en jaagt in de bossen op zwijnen, herten en apen. De jungle geeft de Mentawai de garantie om te overleven. 

Een traditionele Mentawaise Uma
Comments